„MI SMO OBITELJ“ – LJETNI ORATORIJ 2017.

Projekt salezijanaca - katehizacije djece od 4. do 8. razreda osnovne škole tzv. jjetni oratorij po drugi je puta održan u Slavonskom Brodu. Susret je u osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, koja se nalazi na području župi bl. Alojzija Stepinca, započeo u četvrtak, 22. lipnja, a završio u subotu, 24. lipnja o. g.

          Ovogodišnja tema susreta je „Mi smo obitelj“ po pobudnici pape Franje. Dvjestotinjak djece iz četiriju župa Slavonskobrodskog dekanata: župe bl. Alojzija Stepinca, sv. Leopolda Mandića, Bezgrješnog Srca Marijina i sv. Domonika Savija sudjelovalo je kroz tri dana u programu, koji su pripremili i uz podršku brodskih župnika zajedno s dvanaestak brodskih animatora vodili salezijanci iz Zagreba; don Mihovil Kurkut, don Mario Bobić, đakon, četvorica bogoslova i animatorica.

Susret je biti protkan, molitvom, igrom, pjesmom i raznim radionicama, a vrhunac je bio u petak, 23. lipnja na blagdan Srca Isusova, kada su dječica sa svojim roditeljima sudjelovala na misnom slavlju u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. Predvodeći slavlje uz  župnika Tomislava Ćurića, don Mihovil je u svojoj homiliji djeci na pristupačan i spontan način progovorio o Božjoj bezuvjetnoj ljubavi za čovjeka, te posvjestio da smo i mi kao njegovi nasljedovatelji pozvani tako ljubiti jedni druge.

U subotu, 24. lipnja sudjelovali su u humanitarnoj utrci „Trčimo za obrok više“ koju su organizirali volonteri udruge „Marijini obroci“ u suradnji s članovima molitvene zajednice Srce Isusovo i Studentski katolički centar, a s ciljem prikupljanja donacije za prehranu djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama svijeta.

 U ove ljetne dane susret su završili osvježivši se uz vodene igre na igralištu osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Ljetni je oratorij prigoda za evangelizaciju djece na suvremen te njihovoj dobi prihvatljiv i zanimljiv način. Cilj je da kvalitetno i osmišljeno provedu vrijeme, međusobno se bolje upoznaju, a druženjem, molitvom, radionicama, sportskim i drugim igrama, natjecanjima i ostalim korisnim sadržajima nastoji im se pomoći u njihovu ljudskom i kršćanskom formiranju, rastu i razvoju.
Djeca su prepoznala otvorenost projekta i radosno se uključila u sve ponuđene sadržaje: molitvenu zajednicu, sportsku skupinu, glumačku skupinu, kreativnu radionicu, glazbenu grupu, novinarsku ekipu i druge radionice te zajedničke susrete gdje su izrazili svoje sposobnosti kroz ples i igru.

Želja je domaćih župnika da susreti takvoga tipa u njihovim župnim zajednicama zažive kao dio redovite pastoralne i katehetske ponude i prakse. Plodovi prošlogodišnjeg ljetnog oratorija već su vidljivi u župama te takav način rada neki od vjeroučitelja provode i u svojim nastavnim aktivnostima.   

Brankica Lukačević

Ljetni oratorij 2017.

Prošli smo tjedan održali LJETNI ORATORIJ U SLAVONSKOM BRODU u prostorima naše osnovne škole. Zahvaljujem svoj djeci koja su sudjelovala. Nadam se da su svi obogaćeni zajedništvom i sudjelovanjem i da je svima bilo lijepo. Još jednom zahvaljujem našoj ravnateljici Ani Blagović i svim djelatnicima škole koji su nam uvelike pomogli u organizaciji. Hvala našoj vjeroučiteljici Ani koja je animirala djecu za oratorij. Hvala Marini Lović i njezinoj obitelji jer su ugostili našu animatoricu Martu kroz sve dane održavanja oratorija. Posebno hvala i našim mladim animatorima Tomislavu Krištija, Antunu Županić, Nevenu Stanišić i Nikolini Krištija koji su svakodnevno činili sve što je bilo potrebno da oratorij bude ostvaren na najbolji mogući način. Hvala i drugim animatorima i našim salezijancima iz Zagreba koji su osmislili i zajedno s našim animatorima proveli sve potrebne programe. Molimo Gospodina za plodove ovoga radosnog zajedništva djece i mladih!

IZLET MINISTRANATA I PJEVAČA

IZLET MINISTRANATA I PJEVAČA - U subotu, 3. lipnja o. g., pedesetak djece,  članova dječjeg zbora i ministrantske skupine Župe bl. Alojzija Stepinca iz Slavonskog Broda bili su na izletu u Đakovu i Osijeku. Izlet je djeci bio nagrada za njihovo redovito i aktivno sudjelovanje u životu župne zajednice. U pratnji župnika Tomislava Ćurića i voditeljice dječjeg zbora gđe. Marije Knežević Baračević te vjeroučitelja, suradnika i nekoliko roditelja, djeca su najprije posjetila biskupski dvor i katedralu u Đakovu. Župnik im je govorio o katedrali kao majci svih crkava naše nadbiskupije, o njezinom nastanku i umjetničkoj ljepoti. U biskupskom dvoru djeca su posjetila „crveni salon“ i kratko se zadržala u dvorištu biskupskoga dvora. Nakon toga uputili su se u Osijek gdje su, vozeći se kompom preko rijeke Drave, posjetili zoološki vrt. Kad su završili sa zanimljivim razgledavanjem  zadržali su se u organiziranoj igri na obližnjem igralištu u dječjem parku gdje ih je župnik počastio sladoledom.

Djeca su bila iznimno radosna. Na povratku su iskazivali svoje oduševljenje zajedničkom pjesmom koja je potvrdila njihovo dobro raspoloženje. Ana Želinski

PRIMANJE NOVIH MINISTRANATA U SLUŽBU

PRIMANJE NOVIH MINISTRANATA U SLUŽBU – Nedjelja Dobrog Pastira i ove je godine svečano proslovljena u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. Na svim sv. misama molilo se za nova duhovna zvanja. Posebnost toga dana bilo je i primanje novih dvanaest ministranata u ministrantsku službu. Oni su se za taj dan pripremali duže vrijeme kada su bili, na njima prihvatljiv način, poučavani o važnosti i značenju ministrantske službe. Osim toga oni su se i kroz praktičnu pripravu pripremili za svoju službu. Zato je toga dana njihovo raspoloženje i oduševljenje bilo itekako upečatljivo. Radost toga dana s njima su podijelili njihovi roditelji, obitelji i cijela župna zajednica. Župnik Tomislav Ćurić je istaknuo kako ga veseli njihova djetinja ljubav prema Bogu koja ih je još više približila oltaru, a time i prijateljevanju s Gospodinom. Uz ovih novih dvanaest ministranata u liturgijskom životu župe sada sudjeluje ukupno četrdeset i dva ministranta. 

Ana Želinski

MLADI NAŠE ŽUPE NA 10. SUSRETU HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI U VUKOVARU

Tridesetak mladih župljana naše Župe u zajedništvu s gostima iz župe sv. Pavla, Zagreb-Retkovec te mladima župa Donjomeđimurskog dekanata varaždinske biskupije sudjelovalo je u nedjelju, 30. travnja na nacionalnom susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

Središnje euharistijsko slavlje ispred dvorca Eltz u Vukovaru u zajedništvu s tridesetak nadbiskupa i biskupa, tristotinjak svećenika,  te 30 tisuća mladih iz Hrvatske,  i inozemstva predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić.

 

Geslo susreta hrvatske katoličke mladeži, koji se po drugi puta održavao u našoj nadbiskupiji,  uzet je iz 1. poslanice Timoteju, a glasi: „Krist, nada naša!“(1Tim 1,1) 

 

Prigodnu homiljiju  nadbiskup Hranić započeo je riječima apostola: „A mi se nadasmo!", te upitao „nisu li dvojica žalosnih Isusovih učenika, koji napuštaju Jeruzalem te odlaze u Emaus, slika tolikih umornih, razočaranih i beznadnih ljudi. U njima se oslikavaju stvarne životne prilike i mnogih hrvatskih mladića i djevojaka. Sjetimo se samo onih koji su se do sada prijavili na desetke natječaja za radno mjesto, ali bezuspješno, te su u rješavanju svojih životnih pitanja morali potražiti 'izlaz' odlaskom u inozemstvo. 

Znamo, ne odlazi se rado, nego žalosna srca, jer u zavičaju i domovini nastaje praznina. Tko će je i kako ispuniti? Nisu li dvojica učenika slika i tolikih vaših roditelja, žalosnih što vam ne uspijevaju pružiti ono što bi željeli; koji rade, ali ne primaju plaću; koji su zbog tuđe sebičnosti i neodgovornosti izgubili svoje radno mjesto?! Nisu li njih dvojica slika i onih poput mene, koji osjećaju da ne mogu ne govoriti i upućivati na zabrinjavajuće razmjere depopulacije Slavonije i naših hrvatskih sela i gradova?!"Podsjetio je kako je u Hrvatskoj mnogo onih koji gube povjerenje u ljude, u institucije, u politiku te - puni gorčine i nezadovoljstva - tonu u izolaciju, osamljenost i beznađe; koji od nesigurnosti, neuspjeha i promašaja bježe u alkohol, drogu, u destrukciju i agresivnost.

Nastavljajući promišljanje protkano čežnjom za nadom, propovjednik je rekao: „sve nas na različite načine nosi nada, no svi smo se više puta i razočarali. Znao nas je razočarati ne samo tijek događaja oko nas, koji se nisu ostvarili onako kako smo se mi nadali, nego su nas nadasve razočaravali ljudi koji su iznevjerili naša očekivanja, koji su nerijetko znali čak slomiti i pogaziti naše ideale. Ali sam je čovjek krhko i prolazno stvorenje. I onda kad se nađemo pred čestitom osobom koja zavrjeđuje bezuvjetno povjerenje, moramo biti svjesni da je ne smijemo apsolutizirati. Samo je Bog uvijek s nama. Trajno, neprolazno i vječno".

Vraćajući misao na dvojicu učenika, nadbiskup Hranić istaknuo je kako njima „Uskrsli ne nudi praznu utjehu, nego im nudi drugačiji pogled na istu stvarnost i novu nadu, novu perspektivu. Učenicima pomaže shvatiti da ih nije iznevjerio Bog i samo drugi ljudi, nego su ih iznevjerila i njihova očekivanja; i da nije krivnja na Bogu, ni samo u drugim ljudima, nego i u njihovu pogrešnom stavu. On u njihovu tamu unosi svjetlo Božje riječi. U liku stranca koji se pridružuje dvojici učenika na putu u Emaus, Isus stavlja pred nas pastire i učitelje izazov posebno odgovornoga poziva: pratiti ove drage mladiće i djevojke, biti suputnici na njihovu putu – znati ih saslušati i razumjeti".

Uputio je i na činjenicu kako uskrsli Isus dvojicu učenika suočava s njima samima u svjetlu evanđeoske logike: „O bezumni i spora srca da vjerujete u život koji se rađa iz smrti, da dozrijevanje uvijek ide pod ruku s križem i patnjom", te parafrazirajući tu rečenicu nastavio: „Ne mora li, zato, pšenično zrno umrijeti kako bi donijelo novi rod?!

O bezumni i spora srca da prihvatite da svijeća izgarajući svijetli; da se u životu ništa istinski vrijedno ne postiže bez muke, bez žrtve i umiranja sebi; da ovo društvo ne može postati bolje, humanije, poštenije i pravednije ako nema onih koji su spremni samoprijegorno služiti općem dobru, umirati sebi; ako nema onih koji su spremni ljubiti i činiti dobro i onda kad nema uzdarja, ljubiti i onda kad treba oprostiti i biti veći od tuđih slabosti; da nema i ne može biti blagostanja i napretka ako nema vas koji ste spremni učiti, studirati, marljivo raditi, biti postojani u dobru, odustajati od veze, protekcije, mita i korupcije, od grešnih obrazaca ponašanja i od prizemne logike samo ovoga svijeta".

 

Propovjednik se posebno zaustavio na rečenici „prepoznaše ga u lomljenju kruha" nakon čega se vraćaju u Jeruzalem, tamo gdje ih okupljena zajednica dočekuje svojim iskustvom da su susreli uskrsloga Gospodina. I jedni su u drugima raspirivali i dijelili iskustvo uskrsne vjere i nade.

„I ovaj grad Vukovar u kojem smo danas okupljeni pruža nam snažnu pouku. Ovdje smo na osobit način kao narod iskusili da Bog svojih ne ostavlja, da u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već da nam je računati i na Boga. Kad se dogodio slom i kad je potpuno iscrpljeni Vukovar pao, kad su čitavu Hrvatsku zahvatili tuga, razočaranje i dodatni strah, čitava je Hrvatska tada bila 'moliteljica' - po crkvama, na ulicama i trgovima. Od Krista nam je tada dolazila nada i davala nam snagu", rekao je nadbiskup Hranić, te nastavio: „i mi draga mladosti, želimo danas iz Vukovara svom narodu i cijelome svijetu - vašim roditeljima i vršnjacima, našim hrvatskim političarima koji su ovih dana suočeni s ozbiljnim pitanjima, izazovima i tjeskobama, poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje ljubavi i dobrote objavljene u Isusu Kristu. On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša".

 

Nadbiskup se također osvrnuo na kateheze koji su obilježile prvi dan 10. SHKM po župnim zajednicama. Mladi su promišljali „o kršćanskoj kreposti nade i euharistijskom kruhu nade po kojemu nas zahvaća snaga Duha Krista raspetoga i uskrsloga te i mi postajemo glasnicima i nositeljima nade koja je u Kristu uskrslome". Pozvao je mlade da list papira na kojemu je bila slika kruha, po kojem su ispisivali poruke nade, „prelome" kruh i podijele s onima koji su lijevo i desno od njih.

Na kraju homilije nadbiskup Hranić je još jednom istaknuo: „iskon našega života počiva u Božjem daru. Nada se uvijek oslanja na Boga kao temelj sigurnosti; na Boga kao polazište i nadahnuće za svaku obnovu društva te na njega kao izvor i uvir potpune sreće i radosti.

Takva nada nam uvijek daje snagu da prihvatimo sadašnjost, da prihvatimo svoju odgovornost za dobrobit hrvatskoga društva, te da se bez malodušnosti i straha otvorimo budućnosti i snazi Božje milosti koja nas uvijek iznova obnavlja i nadilazi. Prepustimo se Kristovoj ljubavi i vodstvu. Molimo ga da nam bude suputnikom na našem životnom putu kao što je to bio dvojici svojih učenika na putu u Emaus i da uvijek ostanemo vjerni nedjeljnom lomljenju kruha za euharistijskim stolom".“
(tekst propovijedi preuzet s www.laudato.hr)

Po završetku euharistijskog slavlja  ima li smo priliku obići vukovarske znamenitosti, posjetiti Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskog rata i Ovčaru. Ranije toga dana,  dio mladih je posjetio Memorijalno groblje iz Domovinskog rata i tamo molio za poginule branitelje i civilne žrtve rata grada Vukovara.

 

Završni koncert Susreta hrvatske katoliče mladeži uslijedio je  u 18 sati. Uz izvođače duhovne glazbe na koncertu je nastupila i grupa „Opća opasnost“ te gost iznenađenja Miroslav Škoro. Donosimo samo dio fotografija iz Vukovara. Puno više ih pogledajte na poveznicima. 

http://shkm2017.com/galerije/fotografije-sa-programa-po-gradu-i-zavrsnog-koncerta-shkm-a

http://shkm2017.com/vijesti/sredisnje-euharistijsko-slavlje-na-shkm-u-u-vukovaru

http://shkm2017.com/galerije/drugi-dio-galerije-fotografija-sa-sredisnjeg-euharistijskog-slavlja-u-vukovaru

https://www.youtube.com/watch?v=KHtOVwWq9Q4

https://www.youtube.com/watch?v=FstP7mmywNg

 Ana Želinski

 

 

 

 

Stranica 1 od 19

 

 

 

pola od pola