„MI SMO OBITELJ“ – LJETNI ORATORIJ 2017.

Projekt salezijanaca - katehizacije djece od 4. do 8. razreda osnovne škole tzv. jjetni oratorij po drugi je puta održan u Slavonskom Brodu. Susret je u osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, koja se nalazi na području župi bl. Alojzija Stepinca, započeo u četvrtak, 22. lipnja, a završio u subotu, 24. lipnja o. g.

          Ovogodišnja tema susreta je „Mi smo obitelj“ po pobudnici pape Franje. Dvjestotinjak djece iz četiriju župa Slavonskobrodskog dekanata: župe bl. Alojzija Stepinca, sv. Leopolda Mandića, Bezgrješnog Srca Marijina i sv. Domonika Savija sudjelovalo je kroz tri dana u programu, koji su pripremili i uz podršku brodskih župnika zajedno s dvanaestak brodskih animatora vodili salezijanci iz Zagreba; don Mihovil Kurkut, don Mario Bobić, đakon, četvorica bogoslova i animatorica.

Susret je biti protkan, molitvom, igrom, pjesmom i raznim radionicama, a vrhunac je bio u petak, 23. lipnja na blagdan Srca Isusova, kada su dječica sa svojim roditeljima sudjelovala na misnom slavlju u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. Predvodeći slavlje uz  župnika Tomislava Ćurića, don Mihovil je u svojoj homiliji djeci na pristupačan i spontan način progovorio o Božjoj bezuvjetnoj ljubavi za čovjeka, te posvjestio da smo i mi kao njegovi nasljedovatelji pozvani tako ljubiti jedni druge.

U subotu, 24. lipnja sudjelovali su u humanitarnoj utrci „Trčimo za obrok više“ koju su organizirali volonteri udruge „Marijini obroci“ u suradnji s članovima molitvene zajednice Srce Isusovo i Studentski katolički centar, a s ciljem prikupljanja donacije za prehranu djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama svijeta.

 U ove ljetne dane susret su završili osvježivši se uz vodene igre na igralištu osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Ljetni je oratorij prigoda za evangelizaciju djece na suvremen te njihovoj dobi prihvatljiv i zanimljiv način. Cilj je da kvalitetno i osmišljeno provedu vrijeme, međusobno se bolje upoznaju, a druženjem, molitvom, radionicama, sportskim i drugim igrama, natjecanjima i ostalim korisnim sadržajima nastoji im se pomoći u njihovu ljudskom i kršćanskom formiranju, rastu i razvoju.
Djeca su prepoznala otvorenost projekta i radosno se uključila u sve ponuđene sadržaje: molitvenu zajednicu, sportsku skupinu, glumačku skupinu, kreativnu radionicu, glazbenu grupu, novinarsku ekipu i druge radionice te zajedničke susrete gdje su izrazili svoje sposobnosti kroz ples i igru.

Želja je domaćih župnika da susreti takvoga tipa u njihovim župnim zajednicama zažive kao dio redovite pastoralne i katehetske ponude i prakse. Plodovi prošlogodišnjeg ljetnog oratorija već su vidljivi u župama te takav način rada neki od vjeroučitelja provode i u svojim nastavnim aktivnostima.   

Brankica Lukačević

 

 

 

pola od pola